Bel voor advies naar 0229 – 21 85 74

Aanleverspecificaties

Wanneer je zelf een professioneel bestand wil ontwerpen, is een geschikt softwareprogramma nodig om een bestand bij De Groot Reclame aan te leveren. De bekendste software hiervoor is van het Adobe Creative pakket. Onze studio gebruikt hiervoor de programma’s Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en Adobe InDesign. Deze programma’s lijken misschien veel op elkaar, maar elk programma kent zijn eigen krachten. Met deze programma’s maak je de grafische elementen zo op dat wij deze zonder problemen voor je kunnen printen, plotten of drukken. Echter is het werk van een desktoppublisher een vak op zich. Wij adviseren je daarom ook zonder softwareprogrammakennis het DTP-werk door een professional van De Groot Reclame te laten uitvoeren.

Programma’s:
De kracht van Adobe Illustrator ligt bij het maken van vectorillustraties voor logo’s en bijvoorbeeld gesneden teksten. Een vectorbestand kun je oneindig vergroten en verkleinen zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Daarnaast zien onze plotters elke vectorlijn direct als een snijnlijn. Adobe Photoshop is het bekendste fotobewerkingsprogramma voor het maken van hoge resolutie pixelbestanden. Het programma is veelzijdig en je kunt er vrijwel alles in opmaken op het gebeid van foto’s, illustraties en 3d-afbeeldingen. Tot slot is er nog Adobe InDesign voor het echte DTP-werk. Het is gericht op het maken en publiceren van professionele documenten zoals flyers, spandoeken en andere reclame-uitingen waar vector- en pixelbestanden samenkomen tot 1 werkbaar bestand.

Bestandstypes:
Er zijn erg veel bestandstypes beschikbaar. Voor drukwerk adviseren wij om een PDF-bestand aan te leveren, omdat hierbij alle opmaakelementen behouden blijven. Wij adviseren je dan ook om nooit een open bestand aan te leveren. Exporteer deze altijd naar een plot, druk- of printbaar bestand. Vectorbestanden hebben meestal de extensies EPS, AI, SVG of PDF. Indien het een bestand betreft welke wij moeten snijden, vragen wij je altijd om alle teksten, lijnen en vectorafbeeldingen om te zetten naar (letter)contouren. Wij vragen je vriendelijk om zware bestanden niet te mailen maar te versturen via WeTransfer.

Pixel- en vectorbestanden:
Pixelbestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine pixels die duidelijk zichtbaar worden wanneer je erop inzoomt. Ga je een lage resolutie pixelafbeelding vergroten dan worden de pixels beter zichtbaar en krijg je een lelijk blokkerige afbeelding. Vectorbestanden blijven altijd hun vorm behouden, hoe groot of klein je ze ook maakt. Daardoor worden ze niet zichtbaar als je erop inzoomt. Het maakt dus ook niet uit hoe groot je een vectorbestand maakt, de kwaliteit blijft altijd gelijk. Nu gebeurt het wel eens dat klanten ons een EPS, AI, SVG of PDF bestand doorsturen in de veronderstelling dat het een vectorbestand is, maar uiteindelijk blijkt dit dan toch een pixelbestand te zijn. Meestal gaat het dan om een pixelplaatje zoals een JPG, PNG, BMP en GIF wat geplaatst is in een Illustrator PDF of een pixelbestand wat in Photoshop is opgeslagen als EPS. Dit maakt het echter nog steeds geen vectorbestand.

Kleuren:
Een afbeelding op een monitor wordt met een ander kleursysteem (RGB) weergeven dan bij drukwerk. Zorg er daarom altijd voor dat je in de CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) document kleurmodus werkt in je opmaakprogramma. Indien het document is opgemaakt in PMS (Pantone Matching System) kleuren zorg er dan voor dat je de juiste coated of uncoated kleuren hebt geladen. Coated kleuren worden gebruikt bij bedrukking op een gladde, niet absorberende ondergrond, zoals bijvoorbeeld kunststof of papier met een coating (glanslaag). Uncoated kleuren worden gebruikt bij bedrukking op bijvoorbeeld papier zonder glanslaag, waardoor de inkt dus meer geabsorbeerd word door de ondergrond. Voor de belettering gebruiken we weer vinylkleuren welke per merk een groot assortiment hebben. Indien er geen vinylkleuren bekend zijn, bekijken wij altijd samen met onze kant klant welke vinylkleur het beste bij je huisstijl past.

Resolutie:
Bij het aanleveren van een pixelbestand vragen we je altijd om een minimaal formaat van 150 DPI resolutie voor drukwerk in groot formaat aan te leveren. Denk aan full-colour prints en spandoeken. De resolutie voor regulier drukwerk (denk aan posters, flyers en visitekaartjes) graag in een format van 300 DPI. De afkorting van DPI staat voor Dots Per Inch. Dit is het aantal beeldpunten per inch. Eén inch is 2,54 centimeter. Hoe meer van deze dots op een klein oppervlak staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeelding.

Afloop:
Door een goede afloop en veiligheidsmarge correct in te stellen, voorkom je witranden en/of dat er belangrijke gegevens verloren gaan tijdens het snijproces. Plaats belangrijke gegevens zoals teksten en logo’s nooit te dichtbij de snijrand. Voor drukwerk ontvangen wij graag een bestand met rondom een afloop van 3 mm. Voor printwerk ontvangen wij graag een afloop van rondom 10 mm.

Contourlijn:
Indien je een product in een een gewenste vorm wil laten contouren of stansen, vragen wij je de juiste bestandsnaam aan deze lijn toe te voegen. Dit moet je doen doormiddel van een steunkleur toe te voegen in je stalenbibliotheek in je opmaakprogramma. Voor stanswerk moet de naam “stans” zijn, in een opvallende kleur zoals bijvoorbeeld magenta of cyaan. Voor contourwerk gebruiken wij de namen “Cutcontour” of “CutContour Cut Out Knife” en/of “CutContour Kiss Cutting Knife”, ook deze moet je opmaken in een opvallende kleur. Stem altijd met de studio van De Groot Reclame af welke naam je moet gebruiken voor het beste eindresultaat.